Home Blog

Katër poezi nga Brunilda Ternova

Brunilda Ternova është poete, shkrimtare, gazetare, ndërmjetëse kulturore dhe përkthyese për gjuhët: Shqip, Anglisht dhe Italisht. Merret me përkthimin e artikujve dhe librave nga italishtja në shqip dhe anasjelltas, dhe ka botuar në Shqipëri dhe Itali artikuj të tematikave të ndryshme. Në fushën e teatrit ka bashkëpunuar me shoqërinë teatrale “Teatri di Vita” të qytetit të Bolonjës. Vjen së fundmi...

Dramaturgu shkodran fitues i çmimit “Europa” në Austri

Dramaturgu i shquem shkodran, Gjergj Jozef Kola, asht shpallë fitues i çmimit "Europa" me dramën "22 drandofilat e Marie Tucit". Çmim, që e ndanë çdo vit Ministria e Kulturës së Austrisë për letersi. Kjo asht hera e dytë që Kola shpallet fitues, vitin e kaluem fitoi po të njëjtin çmim me dramën kushtuar Nanë Terezës. Ndonëse i vlerësuem në Austri, nëpërmjet...

Si e njoha Nerudën tonë, Fatos Arapin! – nga Nokë Sinishtaj

 Qoftë emri yt; qoftë zëri yt, qofshin veprat tua freymzim për gjeneratat që e duan bukurinë e fjalës, e kultivojnë artin e lirikës, e kendojnë për dashuri që lëviz diellin e të gjithë hyjt. Pushofsh në Paqë të merituar!  Maestro, R.I.P. ( requiescat in pace). Herën e parë që dëgjova për poezinë  tënde, ishte nga goja e një poeti nga atdheu...

Botimet Françeskane botojnë një përzgjedhje studimesh kushtuar Gjergj Kastriotit

Libri i vlefshëm Gjergj Kastrioti “Athleta Christi”, botohet me rasen e 550-vjetorit të vdekjes së Heroit Kombëtar, personalitet kryesor i historisë sonë, në çaste të vështira e të lumnueshme, që përjetonte e përjeton populli ynë përgjatë shekujsh. Provinca Françeskane e boton ketë libër në shenjë nderimi të përvujtë ndaj Gjergj Kastriotit, i cili u frymëzue dhe u këshillue shpesh prej...

Ansambli “Shqiponja” nga Tuzi shpallet fitues i Festivalit Botërorë Folklorik

Ansambli "Shqiponja", nga Tuzi i Malësisë, në krye me maestron Agron Pllumaj, mbas sukseseve dhe aktiviteteve të shumta gjatë viteve në vazhdim as këtë vit  nuk ndalen së korruri sukses. Destinacioni i rrallës për këtë vit ishte qyteti Burgas në Bullgari, ku u mbajt Festivali Botërorë Folklorik. Ndonëse konkurenca ishte shumë e madhe, ngaqë pjesëmarrësit vinin nga e gjithë...

Fjalimi i papë Palit VI me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së Skenderbeut

Përkujtojmë ditën kur më 17 janar 1468 kaloi në amshim heroi kombëtar shqiptar, Gjergj Kastriotit – Skënderbeut (1405 – 17 janar 1468), “Atleti i Krishtit”, i cili për 25 vjet me radhë e ndaloi Perandorinë Osmane të depërtonte në zemër të Evropës, duke ruajtur e mbrojtur shqiptarët e vendlindjen nga sundimi i huaj. Për të përkujtuar këtë figurë të...

Refleksion mbi poetikën e autorit Nokë Sinishtaj (Shënime për poezitë) – nga Zija Vukaj

Sado në dijeni të jetë njeriu me llojet, rrymat, zhanret letrare; sado të ketë eksploruar profilet e poetëve të vjetër e të rinj, por edhe prirjet e zhvillimit të artit poetik në kohën e sotme, poeti Nokë Sinishta mbetet një zë i veçantë. Dhe origjinaliteti i këtij autori ka pse- të e veta, që kërkojnë një lexim të përqendruar...

Të [pa]drejtat e grave: rasti i Lindjes së Mesme – nga Besa Bllacaku

Tradicionalisht në ndarjen e roleve gjinore gruaja nuk ka qenë e konsideruar të ketë aftësi të njejta apo edhe të ngjashme me gjininë mashkullore, kështu që me ndërtimin e këtyre barrierave sociale gjinia femërore ka qenë në disavantazh për shumicën e kohës në përfaqësimin e saj në sferat si në ato sociale, arsimore, ekonomike e politike. Në kohët moderne...

Revolucioni francez si triumf i krimit dhe i anës së errët të njeriut – nga Indrit Vokshi

E glorifikojnë si "emancipues" por njihet vetëm për terror. Është ngjarja kur u ngrit në nivel epror ana perverse e njeriut mbi mendimin se ajo çka dikush beson është arsye për të vrarë këdo dhe vrasja do të justifikohet nga idea. Fundja a nuk bën ketë çdo kriminel i rëndomt? Ndryshimi këtu është se krimi u organizua politikisht dhe...

Doli nga shtypi vepra e të lumit Át Gjon Shllaku.

Át Gjon Shllaku nuk asht i panjohun për publikun shqiptar. Njihet për veprimtarinë në Hyllin e Dritës dhe në Shtypshkrojën Françeskane, ku qe drejtor për disa vjet. E sidomos, për mprehtësinë me të cilën trajtoi shumë çeshtje kulturore, tue spikatë posaçërisht në publicistikë, filozofi dhe histori. Nga nji shkrim i Hyllit të Dritës mësojmë se kishte dërgue për shtyp “Historinë...

Artikujt e fundit