Kongresi i Manastirit- njëra nga lëvizjet më emancipuese të kulturës shqiptare – nga Ndue...

Me 22 nëntor 1908, përfundoi punimet Kongresi i Manastirit, i cili, e miratoi alfabetin latin të gjuhës shqipe, të propozuar nga Shoqëria “Bashkimi”. Ky Kongres,...

Kontributi i Urdhërit Françeskan në Shqipëri – nga Jerina Rasha

Nga Jerina RASHA 5 Nëntori ishte përvjetori i ditës së Lumturimit të 38 martirëve të Kishës Katolike Shqiptare. Ne fakt duhet të ishte festë zyrtare...

Libri i javës: Mitet e historiografisë arbëreshe nga Matteo Mandala

Shtëpia botuese "Naimi" sjellë në treg librin më të ri të albanologut të shquar arbëreshë Matteo Mandalà. Libri ka 309 faqe dhe është i...

Shqiptarët, siç i pa At Faveyrial dhe konvertimet me dhunë nga osmanët (II)

Nga Luan Rama Në librin e tij, Faveyrial na sjell dhe një korrespondencë mjaft interesante të marrë nga gazeta “La Turquie” e 19 nëntorit të...

Rrëfimi i At Faveyrialit/ Luks & shthurje, Femrat që shkatërruan qytetin e vjetër të...

Nga Luan RAMA Të pohosh në mënyrë absolute se shqiptarët nuk janë konvertuar me dhunë, siç pohohet në librin Pax Albanica, më duket disi e...

Prof. Xh.Ahmeti: RISHFAQJA E ABDI BALETËS – LUFTA KUNDËR KATOLIKËVE

Tendenca për riaktivizuar sërish pseudodiskursin mbi "dominimin katolik të kombit shqiptar" (katolikocentrizmi) vjen jo rastësisht nga veterani i linjës dhe ish ambasadori i Enver...

“Kur në Oliena flitej shqip” – nga Alberto Areddu

Vëzhgoni periferinë e Sardenjës qëndrore e famëshme për verën e saj, për djathërat e saj, për eskursionet malore, për aktivitetet e saja kulturore dhe...

Prof. Drançolli: Si inspironte Skënderbeu krijuesit e arteve në fillimet e shek. XVI?!

Nga Jahja Drançolli Shëmbëlltyra e shkëlqyeshme e Gjergj Kastrioti-Skënderbeut, padyshim personaliteti më i shquar i historisë sonë dhe roli i tij në mbrojtjen Arbërisë kundër...

Ndahet nga jeta albanologu R.Elsie, e le amanet të varroset në Shqipëri

Nga Flutur Açka Amaneti i Robert Elsie: Dua të prehem në Shqipëri! Zonja Mirela Kumbaro, Ministre e Kulturës, Zoti Edi Rama, Kryeministër i Shqipërisë Robert Elsie dëshironte...

Lucia Nadin promovoi librin “Statutet e Shkodrës”

"Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës dhe Botimet IDK, u prezantua Botimi anastatik i edicionit të çmuar të...

Artikujt e fundit