Takimi i etnografes franceze Jacqueline Benezech me Prëk Calin në Vermosh të Kelmendit (tetor...

«Prënk Cali erdhi drejt nesh duke zgjatur duart dhe me një fytyrë energjike dhe një buzëqeshje të mrekullueshme. Që me shikimin e parë ishte...

ROBERT ELSIE: “FISET SHQIPTARE – Historia, shoqëria dhe kultura” – nga Prend Buzhala

ROBERT ELSIE: "FISET SHQIPTARE - Historia, shoqëria dhe kultura" (Botime Artini 2017, Prishtinë, faqe: 532. Përktheu nga anglishtja: Prof. Dr. Abdullah Karjagdiu. FJALA SHQIPE "FIS"...

Schmitt – «Arbër apo shqiptarë?»

Profesori i historisë së Europës Juglindore në Universitetin e Vjenës, Oliver Jens Schmitt, përshkruan proçesin e ndërrimit të emrit të arbërve në «shqiptarë» si...

Masakra e Janinës: Akti terrorist që vrau gjeneral Enrico Tellinin, italianin që Janinën po...

Nga Ylli Pata Asnjë aktivitet, asnjë kujtesë, asnjë medalje nga shtetit shqiptar për ushtarakun toskan, i cili u vra vetëm se ishte i bindur se...

Shqiptarët, siç i pa At Faveyrial dhe konvertimet me dhunë nga osmanët (II)

Nga Luan Rama Në librin e tij, Faveyrial na sjell dhe një korrespondencë mjaft interesante të marrë nga gazeta “La Turquie” e 19 nëntorit të...

Genocidi grek ndaj popullsisë çame, 27 qershor 1944

Genocidi grek ndaj popullsisë çame nisi më 27 qershor të vitit 1944, nën udhëheqjen e gjeneralit Napoleon Zerva. Masakra më e egër ndaj shqiptarëve...

Faik Konica: Mbi At Shtjefen Gjeçovin

Sicilidò prej nesh, miq dhe admironjës të tij, do të kishim nevojë që në gjallësí për nga një lotore ku të mbledhim lotët t'ona...

At Zef Pllumi për Prëk Calin

Prijësi kelmêndas, Prêk Cali, bashkë me malsorë luftoi sundimin osman, iu kundervu zgjerimit malazez, mbrojti integritetin territorial të Shqiprisë dhe kundërshtoi komunizmin sovjetik. Nënshtrimin...

Me flamujt e Kastriotvet, roman historik i Dom Nikollë Mazrrekut

Sygjerim për lexim, me rastin e 105 vjetorit të lindjës së Dom Nikollë Mazrrekut, priftit katolik shqiptarë që vuajti gjatë regjimit komunist. Më poshtë...

Plani i Titos për ‘turqizimin’ e Kosovës

Autoritetet jugosllave nuk kishin hequr dorë nga projekti për turqizimin e Kosovës as në vitet pas Luftës së Dytë Botërore. Ndonëse në rrethana krejtësisht të...

Artikujt e fundit