Krimi ordiner në diktaturën komuniste – dokument nga Kastriot Dervishi

"Shumë herë, nga persona idhtarë të regjimit komunist, apo nga të tjerë që nuk e kanë njohur atë kohë, flitet për "qetësinë e kohës...

PAPA KLEMENTI XI, SHQIPTARI I SHQUAR I PAPATIT, SOT 297 VITE NGA KALIMI NE...

Nga Albert Vataj Shqipëria dhe shqiptarët me Papa Klementi XI i lidh një traditë e hershme dhe e devotshme katolike. Klementi XI drejtoi papatin në...

Gjergj Pelini, një kosovar i Novobërdës, ambassador i Skënderbeut në Republikën e Venedikut!

Nga Jahja Drançolli Krahas politikës së brendshme, rëndësi të madhe Gjergj Kastrioti-Skënderbeu i ka kushtuar edhe politikës së jashtme. Në skënën europiane Skënderbeu kishte hyrë...

Pater Gjon Shllaku, mendimtari modern që ruajti dinjitetin e meshtarit dhe ndikoi në edukimin...

Nga Jerina LUKA “Ky kje, ky âsht fisi i shqyptarit... Jetoi gjithmonë i lirë edhe në robni. Pse liria nuk êpet, nuk bierret, nuk fitohet....

Fjalimi i papë Palit VI me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së Skenderbeut

Përkujtojmë ditën kur më 17 janar 1468 kaloi në amshim heroi kombëtar shqiptar, Gjergj Kastriotit – Skënderbeut (1405 – 17 janar 1468), “Atleti i...

ILIRËT KURR NUK PRANUAN TA SHKRUAJNË GJUHËN E PUSHTUESIT

Shkruan: Begzad BALIU (Tri ditë të Profesor Aleksandër Stipçeviqit në Kosovë) Ilirologu i shquar dhe autor i historisë së ilirëve Alaksandër Stipçeviq nga data 28 deri...

Kongresi i Manastirit- njëra nga lëvizjet më emancipuese të kulturës shqiptare – nga Ndue...

Me 22 nëntor 1908, përfundoi punimet Kongresi i Manastirit, i cili, e miratoi alfabetin latin të gjuhës shqipe, të propozuar nga Shoqëria “Bashkimi”. Ky Kongres,...

Kastriot Dervishi: Prek Cali përballë partizanëve nga Jugosllavia dhe Shqipëria

Në mesin e nëntorit 1944, pra dy javë para se komunistët të hynin në Shkodër, partizanët jugosllavë të ardhur nga Kolashini sulmuan Vermoshin. Vodhën...

Me flamujt e Kastriotvet, roman historik i Dom Nikollë Mazrrekut

Sygjerim për lexim, me rastin e 105 vjetorit të lindjës së Dom Nikollë Mazrrekut, priftit katolik shqiptarë që vuajti gjatë regjimit komunist. Më poshtë...

PERCAKTIMI I KUFIRIT NE MES MALIT TE ZI DHE SHQIPERISE NE VITIN 1914

Tom Lul Biku (Bikaj),nga fshati Broje (Nikç),ne kohen e Turqise vrau komandantin e postes ushtarake turke te Greces dhe te Grabomit i cili quhej...

Artikujt e fundit