Portret i rrallë i Gjergj Kastriotit-Skënderbeut nga fillimet e shek. XIX!

Nga Jahja Drançolli Portreti në fjalë pothuajse fare i panjohur për historiografinë tonë është një riprodhim i zbuluar në biografinë e parë të shkruar në...

Më 5 janar përvjetori i “së shkruami” të Mesharit të dom Gjon Buzukut

"Më 5 janar përvjetori i “së shkruami” të Mesharit të dom Gjon Buzukut. Pra, si sot, më 5 janar 1555, prifti katolik shqiptar dom...

At Anton Harapi, në 130 vjetorin e lindjes

Më 5 janar kujtojmë 130 vjetorin e lindjes së françeskanit Atë Anton Harapi, ofm. misionari i madh i fesë dhe i idealeve kombëtare e...

Origjina e fjalës “Shqipëri” dhe pse bota na quan “Albania” – nga Eqrem Çabej

Shqiptari i thotë vetes shqiptar, vendit të vet Shqipëri, Shqipni, po populli njihet në botë, sikundër dihet, lashtërisht si Albanais, Albanese etj., dhe vendi...

Viti i Ri ndër shqiptarë – nga Dorian Koçi

Viti i Ri, është një festë që ka hyrë relativisht vonë të festohet ndër shqiptarë. Gjithësesi nëpër komunitetet e ndryshme shqiptare në varësi dhe...

AT GJERGJ FISHTA VAZHDIMTAR NE MENDIMIN E KOMBIT – nga Lasgush Poradeci

Vepërimi krijimtar i Gjergj Fishtës, i këtij krijimi kombëtar të vetëdijshëm prej kombësisë shqiptare së pavetëdijëshme, është ay i endjes, së pari, nëpër Purgatorin...

Përvjetori i vdekjës së kolosit të kulturës shqiptare, At Gjergj Fishtës – nga Ndue...

Përkundër mërzisë që na shkakton politika, jeta e përçudnuar shqiptare, davaritjet pa sens, amullia dhe mungesa e idealeve, ia vlen ta përkujtojmë Fishtën, dhe...

Me flamujt e Kastriotvet, roman historik i Dom Nikollë Mazrrekut

Sygjerim për lexim, me rastin e 105 vjetorit të lindjës së Dom Nikollë Mazrrekut, priftit katolik shqiptarë që vuajti gjatë regjimit komunist. Më poshtë...

Kur Martin Camaj kujtonte Ernest Koliqin

Nga Martin CAMAJ E randë dhe e vështirë asht edhe për mue barra që po më bie të shkruej për këtë humbje shi në këtë...

SHKRIMI I HISTORISË KISHTARE NIS NGA SHKRIMI I HISTORISË SË DIOQEZAVE – nga Kastriot...

"Mos m'u interesue per historín e Kishës së vet, don e thȃnë mos me e dashtë. Në kjoftë se këjo ȃsht nji gjȃ, qi...

Artikujt e fundit