368 vjetori i lindjës së papës arbënorë, Klementit të XI

Si sot me datën 23 korrik të vitit 1649 lindi në Urbino të Romës, Gjon Françesk Albani, pinjoll i familjes aristokrate italo-arbënore, Albani. Ai...

Ndue Ukaj: 92 vjetori i Martin Camaj

Sot është 92 vjetori i lindjës së poetit të madh, Martin Camaj. Mendoj se kultura dhe letërsia shqipe, këtij poeti detyrohet shumë. Për vargjet...

Schmitt – «Arbër apo shqiptarë?»

Profesori i historisë së Europës Juglindore në Universitetin e Vjenës, Oliver Jens Schmitt, përshkruan proçesin e ndërrimit të emrit të arbërve në «shqiptarë» si...

Akademitë e Shkencave të Shqipërisë dhe Malit të Zi fillojnë zbatimin e projektit kërkimorë...

"Fillon zbatimi i projektit të përbashkët i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Malit të Zi për kërkime...

Prof. Gjon Berisha: Arbërorët në Kodin e Dushanit

Lufta kundër katolicizmit, në nenin 9, mbi martesat e përziera në mes të katolikëve dhe pravosllavëve ortodoksë thuhet: “Në rast se gjendet një gjysmë...

Toka e Bazilikave. Mallakastra, atje ku u kristianizuan Bullgaret dhe luftuan Normanët.

Nga: Etnor Canaj "E la disme est de Balaide fort ço est une gent ki unches ben ne volt. Aoi...” (La Chancon de Roland) 1) Mbishkrimi dhe Bullgaret. …....

Eqrem Çabej: Në tridhjetëvjetorin e vdekjes së Norbert Joklit

Teksti i mëposhtëm u shkrua në vitin 1972 nga Eqrem Çabej me rastin e 30-vjetorit të humbjes së profesorit e mikut të tij. Foton me...

Plani i Titos për ‘turqizimin’ e Kosovës

Autoritetet jugosllave nuk kishin hequr dorë nga projekti për turqizimin e Kosovës as në vitet pas Luftës së Dytë Botërore. Ndonëse në rrethana krejtësisht të...

MITET SERBE DHE E VËRTETA MBI BETEJËN E FUSHË – KOSOVËS…

Jemi mesuar qe çdo qershor te shohim ritualin e perkujtimit qe serbet i bejne Betejes se Fushe-Kosoves, betejes famekeqe te vitit 1389, nje ritual...

Kur Fan Noli takoi Presidentin amerikan Theodore Roosvelt

Me 25 Korrik 1918 Fan S Noli pati një bashkfjalim të gjatë në Harvard Club, New York City, me ish Presidentin amerikan Theodore Roosevelt....

Artikujt e fundit