“Frika se të kam humbë o Malësi” – poezi nga Nokë Sinishtaj

Herë-herë natën kur më del gjumi/m’afrohet dora e kujtimit tamam si ajo e nanës/ Që e zbulon prej votrès farën e zjarmit prej hinit/ E fluturon...

“Sa turp, nuk kemi armiq!” – nga Umberto Eco

Javën e shkuar më ra rasti të kem si taksist një burrë me ngjyrë, me një emër të padeshifrueshëm, por që më sqaroi aty...

“Pianisti”- libër ku ndërgjegjja njerëzore mund të pastrohet – nga Ndue Ukaj

Poeti, kompozitori dhe eseisti i njohur gjerman, Wolf Biermann, në pasthënien që i shkruan librit “Pianisti”, e kujton një bisedë prekëse me autorin, Wladyslaw...

Formula e pagëzimit – nga Ndue Ukaj

Nëntorin e vitit 1462 Arbërinë e mbuloi mjegulla. Imzoti Engjëllor në mesnatë hapi dritaren dhe pa një errësirë të madhe. Shandanët e ushtarëve në...

Shënime për romanin “LIGJI I MASKAVE”

Shenjat e një guximi letrar autori Mark Lucgjonaj i ka shfaqur qysh në romanin e tij të parë “Fshati i heshtjes”; e tani kemi...

Martin Camaj për poezinë fishtjane – nga Ndue Ukaj

Ndue Ukaj Vepra letrare e Fishtës është objekt i studimeve, monografive dhe teksteve me premisa letrare dhe jo letrare. Përgjatë shekullit të kaluar, Fishta mori...

Ernest Hemingway: Shkrimtari, një jetë mes vetmisë dhe përjetësisë

“Duke mos e pasur të lehtë të bëj fjalime, as zotësinë për oratori e retorikë, dëshiroj të falenderoj për zemërgjerësinë administratorët e Alfred Nobel-it...

Çka âsht koha? – nji poezi nga Erenestina Gjergji Halili

Çka âsht koha? Nji thijë, nji shejë, f'minija? Koha?! Nji parukë, vnueme n'teatër përgjiditë... - Erenestina Gjergji Halili

Orkestër – një poezi e Ndue Ukajt

Orkestër Nga Ukaj Atë ditë stuhie Engjëjt hijelehtë u arratisën nga qielli Dhe gjetën një copë tokë Para murit të vetmuar. Ishte e mërkurë- Nuk ishte e mërkura e përhime E ftohtë...

“Treni i muzgut” i autorit Ridvan Dibra – analize nga Lori Kola

“Treni i muzgut” / Ridvan Dibra.- Shtepia Botuese OM, Prishtinë 2017. Romani me i ri i autorit shkodran Ridvan Dibra, “Treni i muzgut”, vjen për...

Artikujt e fundit