Katër poezi të William Butler Yeats

Ankthi i saj Toka në bukuri e veshur Rikthimin e pranëverës pret. T'gjitha dashuritë e vërteta duhet të tretën, Në rastin më të mirë të shëndrrohën Në fare të...

Filozofi Roger Scruton: Përse ka rëndësi e bukura?

"Diskutimet me të cilat jam marrë unë janë të rrezikshme. Në kulturën tonë demokratike, shpesh njerëzit mendojnë se është kërcënuese që të gjykosh shijen...

Një poezi e T.S. Eliot e shqiperuar nga A.Bikaj

Festa e koktejit nga T.S. Eliot Ç'është ferri? Ferri jemi vetë. Ferri është i vetëm, ndërsa tjetri arrin ta kuptoi Thjeshtë në cep Se nuk ke nga çfarë të...

Poemë për Trininë – Hilaire Belloc

Trinia e Shenjtë është një ndër doktrinat themelore, por edhe më komplekse të krishterimit. Interpretimi i apo keqinterpretimi i Trinisë ka shkaktuar...

Dy poezi të Cathal Ó Searcaigh në shqip nga Iva Grillo

Dashuri e ndaluar I shtrenjti im, zemër, zemër, zemër Plagët e Krishtit rihap e jona puthje Por mos bëj zë, mbaj sekret e mos nxirr emër Ky zjarri...

Kalendari poetik: Alfonso Gatto – nga Maksi Rakipaj

17 korriku është data e lindjes së poetit dhe shkrimtarit italian Alfonso Gatto (1909-1976). Vdiq pas plagëve që mori në një aksident automobilistik. Mbi...

TED TALK: Truri i dashuruar! – nga Helen Fisher

TED Talk, shkurt 2008 Nga Helen Fisher* Unë dhe kolegët e mi, Art Aron dhe Lucy Brown, dhe të tjerë, skanuam trurin e 37 njerëzve të...

Dy poezi të Marina Cvetajeva, shqipëruar nga Kolec Traboini

MARINA CVETAJEVA /8 tetor 1892 - 31 gusht 1941/ Marina Ivanovna Cvetajeva me veprën e vet konsiderohet midis disa prej më të mëdhenjve në literaturën ruse...

“Më thuaj – ose poema e kujtimit”

„Më thuaj“* Të lutëm, më thuaj ku nuk je, Në ç'vënd të mos jem mungesa jote, Ku mund të jetoj pa të kujtuar, e ku të të kujtoj,...

Kalendari poetik: Mário de Miranda Quintana – i shqipëruar nga Maks Rakipaj

Kalendari poetik: Sot, më 30 korrik është data e lindjes së poetit brazilian Mário de Miranda Quintana (1906-1994); qe poet, gazetar dhe përkthyes i njohur...

Artikujt e fundit